Farkaslaka Malomfalva Szentlélek Bogárfalva Kecset Kisfalud Pálfalva Firtosváralja Szencsed
A közel öt méter magas, a Gordon hegyről lehozott 10-15 tonnás terméskő- alapzaton álló Apostoli Kettős Keresztet vasárnap délután, a Magyar Polgári Párt központi Trianon megemlékezésének színhelyén Farkaslaka községben avatták fel.

„Be kell látnunk, nincs határon túli és inneni magyarság, csak egy világ van, csak egy magyar nemzet létezik, amelynek határokon átívelő nemzeti gyakorlati újraegyesítésének, mint Trianon megoldásának nincs a 21. század egységesülő Európájához méltó, demokratikus alternatívája” - mondta farkaslaki ünnepi beszédében dr. Kövér László, aFidesz országos választmányának elnöke, aki a Magyar Polgári Párt farkaslaki központi ünnepségének díszvendége volt.

Tamási Áron síremléke melletti téren, az Aradi Tizenhárom vértanúnak emléket állító millenniumi emlékmű szomszédságában magasló emlékművet Jakab Csaba DLA egyetemi docens építész tervezte, a Nyikó mentén levő Mák földjéről származó cserefából faragott Apostoli Kettős Kereszt a farkaslaki Jakab Antal és Jakab Albert fafafaragók, a kovácsoltvas díszítés pedig Tamás Albert kovácsmester munkáját dicsérik.

Az impozáns emlékművet Forró László Királyhágó-melléki Református Kerület előadó tanácsosa, Solymosi Alpár, a csíkszeredai unitárius egyházközség lelkésze áldották meg,Balázs Károly farkaslaki plébános szentelte fel. A Magyar Polgári Párt, Farkaslakaközség Polgármesteri Hivatala és a Tamási Áron Kulturális Egyesület szervezte, ünnepi beszédekkel, méltatásokkal és az alkalomhoz illő kulturális műsorral egybekötött, több mint két órás ünnepség díszvendégei dr. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Móring József Attila, országgyűlési képviselő - jegyző, somogyváripolgármester voltak. A magyar és a székely Himnusz eléneklésével záruló avatót a község lakói, önkormányzati vezetők és egyházi képviselők is megtisztelték jelenlétükkel.

„Alkalmasabb helyet és időpontot az erdélyi első Trianon emlékművének felavatására nem is találhattunk volna” - hangoztatta beszédében Albert Mátyás, polgármester, aki az egybegyűlteket üdvözölte és az emlékmű elkészítésében részt vállalók munkájáért mondott köszönetet. „Ez az emlékmű nem csak a múltunkat jelképezi, de a jövőbeni felemelkedésünk szimbóluma is” - mondta Szász Jenő elnök, aki „vegyünk elégtételt Trianon felett!” felszólításával arra figyelmeztette a  jelenlevőket, hogy eljött az ideje a szólásnak és a cselekvésnek is, közös feladatunk a tanúságtétel.

„Milyen küldetése van annak, aki a békediktátum napján látott napvilágot és mit jelent Trianon árnyékában születni?” - tette fel a szónoki kérdést Izsák Balász, a SZNT elnöke, aki meg is adta kérdésére a választ. „ Az ember erkölcsi, elvi küldetését nem a születésének dátuma határozza meg, hanem az, hogy miként végzi el a rá bízott feladatokat és áll helyt nehéz időkben is.”

Az emlékművet Dr. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, Szász Jenő,a Magyar Polgári Párt elnöke és Abert Mátyás, Farkaslaka község polgármestere leplezték le.

 

Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű
Trianon emlékmű

 

Mégtöbb kép itt:  Galéria

 

Forrás: uh.ro